Jubilejas posms - SVINAM DZĪVI VIDZEMĒ!


2020.gada 12.septembrī tika organizēts “Garšu brauciena” 10.jubilejas posms, kura laikā vairāk kā 170 dalībnieki apciemoja vietējos ražotājus Cēsīs, Raunā, Jaunpiebalgā un Madonā. 

Dienu iesākām Āraišu ezerpilī, kas ir viena no senākajām un spilgtākajām Latvijas vēstures gadsimtu gaitas lieciniecēm. Izsakām sirsnīgu pateicību Āraišu ezerpils arheoloģiskā parka vadītājai Evai Koljerai par palīdzību starta organizēšanā. 


Pirmo ražotāju, ko apciemojām bija “Veselības laboratorija”lai uzzinātu ko vairāk par Latvijā ražotu spirtu un uz doto brīdi vienīgo viskiju, kas ražots pēc visiem Eiropas standartiem. Šī ir vieta, kur tradīcijas mijas ar pasaules pieredzi, lai atbraukušajiem un pēc pilnības izslāpušajiem piedāvātu ne tikai augstākās kvalitātes produktu, bet spētu apmeklētāju garšas kārpiņas aizvest ceļojumā pa Gaujas parka vasarām un rudeņiem un piepildītu dvēseli neskaitāmu Latvijas ogu garšās un krāsās!


Tālāk devāmies uz Raunas pusi, kur viesojāmies pie “Latvijas Ķiploka” saimniecēm - Sintiju Rudi un Inesi Krūklīti6 gadu laikā jauno sieviešu izveidotais zīmols “Latvijas ķiploks” kļuvis patiesi atpazīstams jau visā Latvijā. Saimnieces strikti uzsver, ka viņu produktos nekad nebūs Ķīnā audzētie ķiploki. Lai katrs pircējs, kurš iegādājas viņu produkciju, var būt pilnībā pārliecināts par tās kvalitāti. “Latvijas Ķiploka” produkcijas klāsts ir ļoti plašs – tējas, granulas, pulveri, marinējumi un pat konfektes un šokolādes, kā arī ķiploku alus un šnapsts. 

Raunā apciemojām arī Z/S “Mežnoras”, kur tiek audzētas gardas un veselīgas ogas, no kurām jau vairāk kā 7 gadus saimnieks pagatavo ne mazāk gardus vīnus.  Gan vasarā, gan rudenī saimnieki Aivars, Ārija un Līga Urbasti 1,6 ha platībā audzē avenes. Nedaudz mazākā platībā uz lauka un siltumnīcā tiek audzētas arī agrās zemenes, ko iespējams iegādāties no maija vidus līdz pat oktobra vidum. Z/S “Mežnoras” produkciju iespējams iegādāties uz vietas Raunā, kā arī Straupes Lauku labumu tirdziņā, Straupes Hanzas tirgū un sezonā – Cēsu tirgū.

Dalībnieki apciemoja arī “Piebalgas alus” darītavu, lai uzzinātu ko vairāk par alu, kas darināts vienā no ekoloģiski tīrākiem Latvijas novadiem. Šī ir viena no retajām alus darītavām Latvijā, kas joprojām izmanto arī vaļējās raudzēšanas tehnoloģiju, tādējādi nodrošinot alus unikalitāti, kas dzimst ar saviem niķiem un stiķiem un katrs brūvējums ir jālolo gluži kā mazs bērns. 

Madonā devāmies uz “Domu Pieturu”ģimenes uzņēmumu, kas jau trijās paaudzēs kopj mājas vīna gatavošanas tradīcijas. “Domu pieturas” stāsts ir par latviešu lepnumu prast pagatavot labu vīnu no mūsu mežu un dārzu sniegtajām veltēm.

Dalībniekus ciemos uzņēma arī  “Madonas Maiznieks” moderni aprīkotā ceptuvē, kur ik dienas top vairāk nekā 50 dažādu veidu maizes produktu. Maizes cepšanā pieredzējuši maiznieki izmanto gan tradicionālas un pārbaudītas, gan arī jaunas un pašu izdomātas receptes. 


Tāpat Madonā apciemojām arī "Karameļu darbnīcu", kuras saimnieki Linda un Arnis Balzeviči savās karamelēs spēj iestrādāt visdažādākos zīmējumus, piešķirot katrai no tām īpašu raksturu un ražošanā neizmantojot sintētiskas izejvielas. ”Madonas Karameles” sortimentā ir dažādu augļu un ogu garšas, kuras papildina arī ķiploka un ingvera karameles. Seit iespējams arī pasūtīt individuālus pasākumus, dodot iespēju katram apmeklētājam uztaisīt pašam savas karameles. 

Apmeklējot “Madonas alus” darītavu, dalībniekiem bija iespēja iepazīt brūža saimnieku Rolandu, kurš izkopis alus receptūru gadiem, lai seno alus darītavu iedzīvinātu ar jaunu elpu un mūsdienīgu garšu. Šajā alus darītavā ik dienas briest gaišais, tumšais un medalus, no kuriem pēdējais pieejams tikai uz vietas, Madonas alus restorānā. Ikdienā šeit iespējams arī nobaudīt lielisku Gruzijas virtuvi.

Gaiziņa pakājē apciemojām mīlošas ģimenes uzņēmumu - zemnieku saimniecību “Līvi”, kas jau gandrīz 25 gadus nodarbojas ar kazkopību. Tīra lauku gaisa un putnu dziesmu ieskautas, saimniecības skaistules dod ekoloģiski tīru pienu, no kā saimnieki Dace un Raimonds Melderi ražo gardus kazas piena produktus. Viens no visplašāk pazīstamiem Z/S “Līvi” produktiem ir siers “Labrīt” ar ķiplokiem. Tāpat tiek ražoti dažāda veida mīkstie sieri un kazas gaļas konservi. Saldumu piekritējiem noteikti jānogaršo kazas piena konfektes vai saldējums. 

Kā jubilejas posmam pienākas, šoreiz finišs tika organizēts mūsmājās, Lielās Juglas krastā. Ar 2021.gada vasaras sezonu šeit ieplānota labiekārtota atpūtas vieta dabas mīļotājiem, laiviniekiem un pārgājienu cienītājiem, Šobrīd šeit piedāvājam organizēt izbraukuma banketus zaļā pļavā, kombinējot ar orientēšanās sacensībām pa Ropažu novadu

Sacensību rezultātus iespējams apskatīt šeit.

Plašāku foto galeriju no jubilejas posma iespējams skatīt šeit

“Garšu brauciena” 10. posms ir noslēdzies, bet mēs savukārt gatavojamies jau nākamajam posmam, kas tiks organizēts Ziemassvētku noskaņās. Uz doto brīdi pasākuma plānotais laiks - 28.novembris

Jaunākā informācija par “Garšu brauciena” Ziemassvētku posmu būs pieejama mūsu mājas lapā un Facebook lapā. 

Pasākuma organizatori “Blueberry Travel”/”Mellenes ar pienu”